Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki- moje odkrycie!
Niezastąpione przy małych dzieciach.
Dzięki nim sosy czy zupy/ potrawki powstają błyskawicznie
a przede wszystkim nie ma w nich tego syfu.

Składniki:
marchewki- 1 kg
pietruszka-200g
seler- 200-300g
cebula duża
2 ząbki czosnku
liście selera
Liście pietruszki
6-8 ziaren ziela angielskiego
5-6 listków laurowych
szczypta soli
2-3 łyżki oliwy

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy na dowolną kostkę.
Gotujemy z małą ilością wody.
Niech tylko przykrywa warzywa, dodajemy liście i ziele.
Gotujemy do miękkości. Na koniec solimy- dosłownie szczyptę- w celu konserwacji.
Dolewamy 2 łyżki oliwy.
Bardzo dokładnie blendujemy.

Uzupełniamy masą pojemniki na lód. 

Przykładowy sos: smażymy cebulę na oliwie, wrzucamy kostkę warzywną lub dwie
dolewamy pulpę pomidorową, miksujemy. Przyprawiamy ziołami włoskimi, solą i pieprzem.
Idealna np. do pulpetów.



Komentarze

Prześlij komentarz

Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!