Troszkę zmieniona wersja włoskiego deseru.
Chociaż wersji jest sporo
Składniki (na 3 porcje):
~200ml mleka
~150g mascarpone
~150g jogurtu naturalnego gęstego
~4 łyżeczki żelatyny
~100 ml wrzątku
~cukier wanilinowy
~szczypta cynamonu
~2 łyżeczki brązowego cukru
~garść malin +duża truskawka
~6-7 suszonych żurawin
Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, dosypać cukry i cynamon
podgrzewać do rozpuszczenia,
W tym samym czasie rozpuścić żelatynę we wrzątku.
Poczekać aż ostygną, należy jednak uważać by żelatyna nie stężała!
Do mleka dodać pokrojoną w kosteczkę żurawinę, żelatynę, jogurt oraz mascarpone- intensywnie mieszając do uzyskania aksamitnej masy
Przelać do miseczek i włożyć do lodówki aż stężeje całość.
Polać przetartymi owocami i ozdobić miętą :)
zamiast owoców można polać karmelem lub każdym innym dowolnym sosem
Jeżeli dzieci garną się do pomagania polecam serdecznie:
Uwielbiam Pana cottę - Twoja wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych deserów, ale wersji z mascarpone jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńJaka ładna! Taka delikatna :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Uwielbiam mascarpone więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń