Ze słodyczami przeszłam na te w lżejszej wersji.
Tradycyjna została tylko drożdżówka i szarlotka babci ;-)
Nie jest skomplikowana- bez pieczenia.
Składniki:
standardowa tarta/tortownica
spód:
70-100g świeżych daktyli
(suszone należy namoczyć we wrzątku)
2 łyżki orzechów ziemnych lub masła orzechowego
4-5 łyżek łatków owsianych
ew. łyżka oleju kokosowego
masa
100-120g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka roślinnego, ew. chudego krowiego
3-4 łyżki orzechów ziemnych lub masła orzechowego
2 łyżki cukru trzcinowego/erytrolu
góra:
pół tabliczki gorzkiej czekolady + 2 łyżki wody/mleka
karmel: przepis
Wykonanie:
spód:
Daktyle siekamy bardzo drobno, orzechy i płatki mielimy blenderem.
Mieszamy dokładnie, najlepiej ręką. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do lodówki.
masa:
Na mleku, ew. wodzie, gotujemy kasze wg. instrukcji na opakowaniu z dodatkiem cukru.
(ja użyłam płatków jaglanych, które zakosiłam moimi bobasowi), pozostawiamy do wystygnięcia.
Mielimy orzechy, kolejno blendujemy razem z kaszą.
Wykładamy na spód. Zostawiamy dalej w lodówce.
W małej miseczce, kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z mlekiem/ wodą.
Ja użyłam małego garnuszka na małym gazie ;-)
Robimy karmel: przepis
Ciasto posypujemy orzechami, polewamy czekoladą i słonym karmelem.
Chwilkę niech jeszcze odpocznie w lodówce.
;-)
Dietetyczne ciasto, dzięki któremu nie ucierpi moja figura :D
OdpowiedzUsuń