Pikantne tosty ze smażonymi pomidorami i szparagami


    A nawet baaaaardzo ostre!

Oczywiście ostrość każdy powinien dostosować do swojego podniebienia.
Ja użyłam bardzo ostrych papryczek habanero.
Użyłam połowy jednej do 2 tostów z bagietki.
Przesadziłam ;-)
Było niewyobrażalnie ostre.
Dlatego radze rozwagę.

Składniki:
pół pełnoziarnistej bagietki
2-3 dojrzałe pomidory
ostra papryczka
duży ząbek czosnku
kilka szparagów
płatki parmezanu lub innego twardego sera
sól, pieprz
 oliwa

Wykonanie:
W Wysokim garnku gotujemy wodę, lekko solimy, gotujemy szparagi przez 7-8 minut.

Na oliwie podsmażany posiekany czosnek i papryczkę, solimy. 
Po 2 minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (mogą być sparzone i obrane ze skórki).
Smażymy od 10 minut do momentu odparowania wody, na koniec dodajemy pieprz.

Bagietki smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut na 150 stopni, aż się zarumienią.

Smarujemy bagietki pastą pomidorową, układamy szparagi, kruszymy na górę ser.




Jeżeli dzieci garną się do pomagania polecam serdecznie:


Komentarze