Zdrowsza wersja z makaronem spaghetti w roli głównej
Bardzo prosta, nawet mojemu przyszłemu mężowi smakowała
chociaż tak jak wspominałam już wcześniej jego ulubiony deser to schabowy ;)
Składniki (dla 2 osób):
~ makaron ok 160-180g
(mąka durum lub pełnoziarnista)
~ Większa marchew
~3/4 papryki czerwonej
~jasne część średniego pora
~ 2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz
~łyżka oliwy z oliwek
~100ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek (mm.. uwielbiam ten zapach :))
następnie należy przeciąć pora wzdłuż na 4 części (ale tak żeby w całości się wszystko trzymało) i płuczemy dokładnie- Kroimy w plastry i dorzucamy do czosnku. Kolejnie marchew ciachamy w cienkie plastry łącznie w papryką (paprykę troszkę grubiej) i dodajemy. Solimy troszeczkę.
Chwilę (2-3 min smażymy, następnie dolewamy bulion warzywny i dusimy pod przykryciem jakieś 10 min.
Czas przygotowania warzyw trwa mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu w osolonej wodzie.
Gdy warzywka będą miękkie i popieprzone :) mieszamy z odcedzonym makaronem.
15 min i obiad gotowy :)
Fajna propozycja na bezmięsny piątek
OdpowiedzUsuńWidzę, że też danie bezmięsne dziś króluje :)
OdpowiedzUsuńTak akurat się zdarzyło przyjemnie :)
Usuńsmaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńKolorowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i kolorowe! U mnie dzisiaj również makaron z warzywami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na walentynkowego posta: www.homemade-stories.blogspot.be
Szybko, a jak smacznie, super obiadek mialaś
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron mogłabym go jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńFajnie i szybko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, a warzywne spaghetti robię bardzo często, najczęściej jeszcze z dodatkiem soczewicy lub ciecierzycy ;) A prawdziwej wersji mięsnej to jeszcze nie jadłam nigdy...
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie jak dla mnie !!!
OdpowiedzUsuń