Ja można zauważyć kuchnia włoska u mnie góruje :)
Jest lekka, pyszna i kolorowa
Ostatnio królował makaron z pesto bazyliowo-rukolowy :)
Składniki:
~20 dag makaronu spaghetti z mąki durum,
~ok 5dag startego parmezanu,
~5 pomidorków koktajlowych,
Pesto:
~Garść świeżej bazylii i rukoli,
~6-7 orzechów nerkowca,
~6-7 migdałów,
~spora łyżka oliwy,
~sól, świeżo starty pieprz.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w posolonej wodzie.
Pesto:
do miksera wkładamy umytą bazylię, rukolę, orzechy, polać oliwą.
Zmielić do momentu jak na w/w obrazku, doprawić solą i pieprzem :)
Makaron odcedzić, odczekać chwilę aż przestanie być bardzo gorący (ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury pesto stanie się gorzkie.
Wymieszać pesto z makaronem i porojonymi na pół pomidorkami.
Na talerzu posypać parmezanem lub grana padano.
Proste i aromatyczne ;)
Makaron z pesto mniammm mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti z bazyliowym pesto - pyszne, a z dodatkiem rukoli jeszcze nie próbowałam, ale pewnie jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i będzie jak znalazł na nasz jutrzejszy obiad :) Akurat mam słoiczek pesto do wykorzystania :))
OdpowiedzUsuń