Dla mnie śniadanko ideał.
Pyszne szparagi, lekko lejące się jajko i grzanka
mmmmmmm....
Składniki (1 porcję):
~2 kromki pełnoziarnistego chlebka
~łyżeczka masła
~ok 6-7 szparagów
~2 jajka
~sos albo holenderski
albo jak ja: łyżeczka majonezu+jogurtu nat. +pieprz
Wykonanie:
Masło roztapiamy, układamy chlebek i na malutkim ogniu
trzymamy po jakieś 2 minuty z dwóch stron.
Szparagi myjemy (jeżeli są zielone-nie obieramy), gotujemy na parze przez 10-12 minut
lub w wodzie (nie zanurzając główek) przez 8-10 minut.
Jajko ugotować w koszulkach
Na talerz wykładamy grzanki, na nie przekrojone wzdłuż szparagi,
na nie jajko w koszulce a na nie sos, chociaż niekoniecznie :)
Pyszne śniadanko. Też takie robię z jajkiem gotowanym lub sadzonym :-)
OdpowiedzUsuńLekkie i bardzo smaczne:) też takie robimy)
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńAle pyszota!.
OdpowiedzUsuńa tak mnie dziś szparagi an ryneczku kusiły!
OdpowiedzUsuńAle kusisz, rzeczywiście cudowne śniadanko
OdpowiedzUsuńPyszności :):)
OdpowiedzUsuńmuszę kupić szparagi, wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Szczerze polecam- super zdrowe i bardzo pyszne :)
UsuńUwielbiam takie jajka, mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń