Zwykle hummus wykorzystywałam jako dip do warzyw lu na grzankę
postanowiłam pokombinować troszkę z nim :)
Składniki (1 porcja):
~garść umytej rukoli
~50-70 g hummusu
~1/3 czerwonej cebuli
~2-3 suszone pomidory
~kilka plasterków różnokolorowych papryk
~4-6 oliwek
~sos winegret:
wymieszane:
kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy,
szczypta soli i pieprzu
Warzywa pokroić, ułożyć na rukoli,
z hummusu uformować kulki i ułożyć na sałacie,
Polać całość sosikiem.
Można również wymieszać sam hummus z sałatką bez sosu
zamiast formować kulki z niego.
Jeżeli dzieci garną się do pomagania polecam serdecznie:
Bardzo ciekawa ta sałatka :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na sałatkę, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie hummusu!
OdpowiedzUsuń