Kolejny włoski deserek
bardzo przyjemny kawowo- kremowy
Składniki (4 spore porcje):
~ok 10 dużych biszkoptów przepis tutaj
~100 ml espresso
~20 amaretto
~150 g mascarpone
~150ml serka homogenizowanego naturalnego
~2 łyżki cukru pudru
~2 jajka
~ciemne kakao
Wykonanie:
Biszkopty kupujemy lub robimy wg przepisu
Żółtka miksujemy z cukrem następnie dodajemy mascarpone i serek- miksujemy
Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie mieszamy z kremem.
Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto moczymy z dwóch stron biszkopty
i układamy koło siebie (W niezbyt dużym naczyniu) na biszkopty warstwę kremu,
i powtórzyć zabieg, tak aby były po dwie warstwy :)
Wkładamy do lodówki na ok 4-5 godzin
Tuż przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
mój ulubiony - król wśród deserów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu!
OdpowiedzUsuńZa pyszny smal i latwosc wykonania...
Ciekawy ten dodatek serka homogenizowaneho.
:)
serek homogenizowany jest tylko i wyłącznie dla "zbicia" paru kalorii :)
Usuńtaki deserek muszę przygotować mojemu ukochanemu, będzie szczęśliwy :):)
OdpowiedzUsuńz pewnością nie będzie miał nic przeciwko! :)
UsuńKusząca cudowność!.
OdpowiedzUsuńWpraszam się na ten pyszny deserek :-)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam :)
Usuńślicznie wygląda :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńsuper, mój ulubiony deser
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzi za mną tiramisu, chyba muszę w końcu zrobić;)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :) Uwielbiam tiramisu :)
OdpowiedzUsuń