Syte włoskie i tradycyjnie nieskomplikowane :)
Składniki (2 osoby):
~160-180g ryżu Arborio
(z okrągłymi ziarnami)
~7-8 pieczarek
~50g suszonych borowików/podgrzybków
~natka pietruszki
~2 łyżki masła
~200ml wina wytrawnego
~1l bulionu warzywnego
~średnia cebula
~2 ząbki czosnku
~sól, pieprz
Wykonanie:
Na pierwszej patelni na jednej łyżce masła smażymy drobniutko posiekany czosnek
i drobno posiekaną cebulkę, po dwóch minutach wsypujemy ryż i mieszamy.
Gdy ryż wchłonie tłuszcz dolewamy wino i czekamy aż wyparuje płyn
następnie dodajemy parę łyżek bulionu,
gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejne parę łyżek
(i tak aż do wyczerpania bulionu)- aż ryż będzie ugotowany
W międzyczasie zajmujemy się grzybami.
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą by namokły
pieczarki kroimy drobno wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię
dorzucamy pokrojone prawdziwki
(wodę z suszonych grzybów również możemy dodać do ryżu)
Gdy z patelni grzybowej wyparuje woda dodajemy łyżkę masła i smażymy grzybki przez ok 5 minutek
Gdy ryż będzie miękki mieszamy go z grzybami i posiekaną natką pietruszki,
Dodajemy pieprz i jeżeli trzeba sól :)
Hmm już czuję zapach tego dania..., a o smaku to wolę nie myśleć, bo jeszcze komuś pozazdroszczę ;)
OdpowiedzUsuńja się z chęcią podzielę, było naprawdę bardzo dobre :)
UsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńszukam przepisu na dzisiejszy obiad i właśnie znalazłam :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie wyczarowałaś ,uwielbiam risotto.
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię zwłaszcza z pieczarkami :-)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne, aromatyczne risotto!
OdpowiedzUsuńWszystko co lubię: wino, ryż, grzyby... W przepięknym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńGrzyby musiały nadać wspaniałego smaku potrawie; )
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie czyli uczta dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuń