Oryginalne wykorzystanie cieciorki,
aby obiad był jeszcze zdrowszy :)
Składniki:
Tarta:
~puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
~50-70g humusu
~2 żółtka
~80g mąki kukurydzanej/
pokruszonych płatków kukurydzianych
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżeczka soli
~łyżka oliwy
~bułka tarta
Wypełnienie:
~300g szpinaku
~pół cukinii
~200g jogurtu naturalnego
~jajko
~łyżka oliwy
~200 g fety
~małą cebula
~3 ząbki czosnku
~płatki chili, sól, pieprz
~kulka mozzarelli
Wykonanie:
Tarta: cieciorkę, humus, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia
i sól miksujemy na jednolitą masę,
formę na tartę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą.
Rozkładamy masę cieciorkową o grubości ok 1 cm.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
W tym czasie na rozgrzanej oliwie smażymy drobniutko posiekany czosnek
z pokrojoną w kostkę cebulą, następnie dodajemy szpinak i dusimy parę minutek.
Zostawiamy do wystygnięcia.
W miseczce mieszamy rozdrobnioną fetę, jogurt, jajko i pieprz.
Na zastygniętą tartę nakładamy warstwę szpinaku,
następnie zalewamy masą jajeczną.
Na górę układamy cienko pokrojone plastry cukinii
i pokrywamy mozzarellą.
Pieczemy razem kolejne 25 minut
PYCHOTKA!
Z przez podstawę-tartę- jest naprawdę bardzo zdrowa
Chętnie bym się poczęstował, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie, z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńMmmmm... aż mi się jeść zachciało :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na smaczną tarte :)
OdpowiedzUsuńPycha! Świetny pomysł. Z pewnością wkrótce wypróbuję.
OdpowiedzUsuń