Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa
Składniki (2-3 porcję):
~3 duże papryki
~2 pomidory
~3 ząbki czosnku
~średnia cebula
~ok łyżeczki bazylii, oregano
~łyżka startego parmezanu
najlepiej świeże
~sól, pieprz
~2 łyżki oliwy
~ew. papryczka chili
~ew. 200-300 ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, włączamy termoobieg
Papryki smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym
Dodatkowo dokładamy pomidory, przekrojone na pół czosnek i cebulę
Pieczemy ok 40 minut
Wyjmujemy z piekarnika- paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy
(aby łatwiej obrać ją ze skóry)
Do garnka wrzucamy obraną ze skóry cebulę, czosnek, pomidory
i gotujemy na wolniutkim ogniu. Obieramy dokładnie paprykę i dorzucamy do reszty.
Miksujemy- jeżeli jest dla kogoś za gęste dodajemy bulion i zagotowujemy.
Przyprawiamy
Posypujemy startym parmezanem
Spróbowałam ją pierwszy raz w restauracji i bardzo przypadła mi do gustu- stwierdziłam-
muszę ją sama zrobić! :)
Z powodzeniem można jeść z dodatkiem grissini lub grzanek
Ale smakowita zupka, piękny kolor !
OdpowiedzUsuńlubię...:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupy - musi smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, nie jadłam nigdy takiej a musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta zupka :-) musi smakować rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńraz robiłam zupe krem z papryki i nie bardzo przypadła mi do gustu, ale za to znakomicie się sprawdził taki krem jako baza do sosu :) Twój krem wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam jeżeli jest bardzo gorąca, czyli chwile po zmiksowaniu i ze świeżą bazylią.
UsuńAle faktycznie na zimno, gdy odparuję się wodę i doda chili jest świetnym dipem, np do nachosów :)
Poproszę na jutrzejszy obiad taką smaczną zupkę !
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną paprykę, a kolor Twojej jest super paprykowy!
OdpowiedzUsuńZupy nie jedliśmy ale kiedyś trzeba spróbować.... i Twój przepis bardzo nam się przyda:)
OdpowiedzUsuń