pizza mniej rozpowszechniona w Polsce
Składniki (3 małe pizzy):
~1 szkl mąki pszennej
~1 szkl mąki pełnoziarnistej
~2 łyżki oliwy
~20 g świeżych drożdży
~100 ml ciepłej wody
~łyżeczka soli
~łyżeczka cukru
~sól morska
~dowolne dodatki: bazylia, pomidory,
rukola, itp.
Wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w wodzie po chwili dodajemy sól, cukier,
łyżkę oliwy i po szklance mąki.
Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na min 40 minut.
Dzielimy na 3 części, rozciągamy na troszkę grubsze placki
i odstawiamy na 10-15 minut
Włączamy piekarnik na 250 stopni.
Możemy ją tylko pokropić oliwą i oprószyć solą morską.
piec w rozgrzanym piekarniku 15 minut.
Po wyjęciu jest gotowa,
Ja dodatkowo po upieczeniu dodaję świeżą bazylię lub rukolę i parmezan w płatach.
Polewam oliwą :)
Można, jak pokazane jest na innej pizzy wyłożyć na oliwę pomidorki i cebulę
Zamiast pomidorów lub samej oliwy,
smaruję sosem (z tym że to już bianca nie jest :))
i układam cieniutko pokrojoną cukinię i oprószam solą :)
Do wyboru :)
O super, coś innego. Nie znam, ale z chęcią niedługo przygotuje.
OdpowiedzUsuńSuper, takiej to ja jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie mało znana, a widać, że pyszna :)
OdpowiedzUsuńpycha - wczoraj mąż też robił pizze :)
OdpowiedzUsuńciekawa pizza i takiej jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wyglądaję te pizze :) chetnie jedną porwę :) albo chociaż malutki kawałek, tak na spróbowanie :) Pozdrawiam1
OdpowiedzUsuńFajne ,ale chyba zjadłabym wszystkie sama.
OdpowiedzUsuń