Drobna przekąska,
Składniki (1 osoba):
~6 pieczarek
~2 plastry szynki (opcjonalnie)
~pół cebuli
~20g sera brie, 10g parmezanu
~łyżeczka oliwy
~natka pietruszki, szczypiorek
~ząbek czosnku
~sól, pieprz, chili (przepis)
Wykonanie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i delikatnie usuwamy nóżki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie
Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, smażymy 3 minuty,
Kapelusze pozostawiamy do wyschnięcia a nóżki drobno kroimy
i dorzucamy na patelnie. Smażymy razem kolejne 3 min, doprawiamy.
Pozostawiamy do ostygnięcia,
W tym czasie ucieramy parmezan a brie kroimy w kostkę. Mieszamy z farszem,
Uzupełniamy nim kapelusze
Wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni
na 15 minutek
wersja light- zamiast serów w/w można użyć mozzarellę light
lub zastąpić sery białkiem jajka :)
bardzo lubię faszerowane pieczarki :)
OdpowiedzUsuńidealna przekąska :)
OdpowiedzUsuńPieczarki bardzo lubię. Świetnie wyglądają i pysznie je nadziałaś :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, nie tylko smaczna przystawka ale też piękna dekoracja
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska.
OdpowiedzUsuńPieczarki faszerowane robimy troszkę inaczej ale wypróbujemy też Twoją wersję:)
OdpowiedzUsuń