wegański słony karmel



Składniki:

4 łyżki cukru trzcinowego
50 ml mleczka kokosowego
(W standardowej wersji śmietanka 30%)
50 ml zimnej wody
sól gruboziarnista

Robimy karmel: 
Na suchej patelni, na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier. Nie mieszamy go!
Gdy cukier po kilku minutach się rozpuści wlewamy zimną wodę. 
Uważajcie, żeby się nie oparzyć bo może pryskać.
mieszamy intensywnie do całkowitego rozpuszczenia. 
dolewamy gładkie mleczko kokosowe, mieszamy dokładnie.
Zostawiamy aż karmel ładnie się zredukuje, co chwilkę mieszając.
Gdy będzie gotowy dorzucamy grubo zmieloną sól.

Pierwszy raz użyłam go do wegańskiego sernika:
przepis


Komentarze

Prześlij komentarz

Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!