Składniki:
4 łyżki cukru trzcinowego
50 ml mleczka kokosowego
(W standardowej wersji śmietanka 30%)
(W standardowej wersji śmietanka 30%)
50 ml zimnej wody
sól gruboziarnista
Robimy karmel:
Na suchej patelni, na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier. Nie mieszamy go!
Gdy cukier po kilku minutach się rozpuści wlewamy zimną wodę.
Uważajcie, żeby się nie oparzyć bo może pryskać.
mieszamy intensywnie do całkowitego rozpuszczenia.
dolewamy gładkie mleczko kokosowe, mieszamy dokładnie.
Zostawiamy aż karmel ładnie się zredukuje, co chwilkę mieszając.
Gdy będzie gotowy dorzucamy grubo zmieloną sól.
Pierwszy raz użyłam go do wegańskiego sernika:
przepis
Pierwszy raz użyłam go do wegańskiego sernika:
przepis
Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuń