Pierniczki


Pierniczki, tzn. Święta nadchodzą!



Taki piękny czas nastał, świąteczny. 

Chociaż pierniczki można piec bez powodu również w środku lata.

Oryginalne, pachnące cynamonem i goździkami ;-)

Składniki na ok 20 dużych sztuk:
2 szklanki standardowe mąki pszennej (ja wymieszałam z pełnoziarnistą)
1 jajko
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
2-3 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
4-5 łyżek miodu
kilka łyżek ciepłego mleka
ew. łyżka kakao dla lepszego kolorku

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło i za pomocą noża siekamy w mące.
Kolejno (ciągle tym samym sposobem) dodajemy miód, jajko, sodę, przyprawy.
Wlewamy łyżeczkę, 2 łyżki mąki i ugniatamy ręką, ew. dodajemy jeszcze 1-2 jeżeli ciasto jeżeli będzie za bardzo zwarte. 

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość nie więcej niż 1cm, najlepiej poniżej, 
wycinamy foremkami ciasteczka.
Jeżeli ktoś nie ma foremek może użyć np szklanki.

Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra dol). Pieczemy ok. 10-12 minutek.
Im grubsze ciasto tym dłużej.






Komentarze