Tym razem już nie taki lekki deser.
Ale takie również muszą być w mojej codziennej diecie :)
Składniki (duża blacha):
Ciasto:
~250g margaryny
~400g mąki tortowej
~3 łyżeczki proszku do pieczenia
~4 zółtka
~150-200g cukru
Masa serowa:
~800 g sera białego
~50g cukru pudru
~jajko
~50g masła
Masa makowa:
~ 400g maku
~100g cukru pudru
~dowolne bakalie
~4 białka
~łyżeczka proszku do pieczenia
Dowolny dżem/ owoce kandyzowane
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto ręcznie zagniatamy
i bardzo dokładnie wyrabiamy.
1/5 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki.
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki,
rozwałkowujemy i wykładamy na wytłuszczoną blachę.
Mak mielimy parę razy,mieszamy z cukrem pudrem, bakaliami i proszkiem do pieczenia.
białka ubijamy i bardzo delikatnie mieszamy z resztą masy makowej.
Ser mielimy/ miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek,
Dodajemy miękkie masło, cukier i jajko, dokładnie mieszamy.
Wykładamy na przemian masę serową, makową i dżem aż do wykończenia.
Można również na ciasto wyłożyć jedną masę makową, na nią dżem
a na nią masę serową.
Na górę ciasta dodajemy starte na grubych oczkach zamrożone ciasto
Pieczemy godzinę w 180 stopniach
Ciasto zrobiłam dla mamusi, która chciała albo sernik albo makowiec :)
i bardzo lubi słodkie ciasta
a nie "wynalazki" :p
jeju ja uwielbiam i sernik i makowiec szkoda ze u mnie dzisiaj szarlotka ;-)
OdpowiedzUsuńSzarlotka tez pyszniutka!
Usuńmogłyśmy się wymienić ;-)
UsuńBardzo lubię połączenie maku z serem. Pycha (:
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, uwielbiam takie połączenia smaków :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :) Ciacho wygląda mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńrobię i bardzo lubię, u mnie najczęściej gości na Boże Narodzenie:)
OdpowiedzUsuńOj nie cierpię takiego ciasta. Temu przepisowi mówię stanowcze nie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/