Dość często gości u mnie,
ma mnóstwo ziaren a z wierzchu jest bardzo chrupiący :)
Składniki (1 chlebek):
~1,5 szkl mąki pełnoziarnistej
~1,5 szkl pszennej
~40g świeżych drożdży
~łyżeczka soli
~3/4 szkl. ziaren (różnych)
u mnie siemię lniane, sezam, słonecznik
~1/2 szkl. płatków pszennych
~400 ml ciepłej wody
Wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w wodzie
Następnie łyżką mieszamy z resztą składników,
Foremkę smarujemy tłuszczem i wlewamy masę do środka i posypujemy garstką ziaren.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
Spryskujemy górę ciasta wodą
Rozgrzewamy piekarnik do temp 220 stopni
Wkładamy wyrośnięte ciasto, po 10 min zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczemy godzinę
Po upieczeniu, gdy chlebek jest wypieczony i jeszcze ciepły
wyjmujemy z formy, aby nie zaparował.
Jeżeli dzieci garną się do pomagania polecam serdecznie:
Uwielbiam tak bogato nadziane chlebki :-)
OdpowiedzUsuńCudowny, domowy chlebek i na dodatek z dużą ilością ziaren, pycha :)
OdpowiedzUsuńChlebek domowy -to najlepszy chlebek a jeszcze z ziarenkami - pyszota:)
OdpowiedzUsuńa ja dzisiaj robiłam bułeczki orkiszowe :-)
OdpowiedzUsuńChlebek wspaniały :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda pysznie - na taki wilgotny jak lubię ;)
OdpowiedzUsuń