zupki uwielbiam, szczególnie latem.
są szybkie, z reguły lekkie :)
a kremowa struktura najbardziej podpasowała
Składniki:
~1,5l bulionu drobiowego,
~2 średnie pory (bielsze części),
~średnia cebula,
~większa marchew,
~średnia marchew,
~sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej,
~łyżka oleju,
~dwie łyżki jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
Bulion, np z kostki zagotowujemy, dodajemy marchew pokrojoną w plastry.
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę z porem, gdy złagodnieje wrzucamy wszystko
do garnka i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę ziemniaki.
Gdy w ziemniaki będą miękkie traktujemy zupę blenderem.
Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy jogurt zmieszany z 2-3 łyżkami wody.
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki
Jako dodatek do zupy można pokroić kromkę chleba w kostkę
i "wysuszyć" na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu :)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy kremy, a ta wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup - kremów. :)
OdpowiedzUsuńfakt, pyszna i lekka :)
UsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię zupy-kremy. Jednak zamieniłabym bulion z kostki rosołowej na prawdziwy, domowy ;)
OdpowiedzUsuńjasne, że jest lepszy ;)
Usuńale na ugotowanie zupki miałam 20 minut :) muszę zacząć robić domowy i zrozić :)
Uwielbiam zupy :) Zupa krem musi być boska :) Ps. dziękuję za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńZupy bardzo lubię, z pora także, zwłaszcza w postaci kremu, ale zawsze robię na bulionie warzywnym. Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń