Guacamole,
inaczej pasta z awokado,
podstawa wielu przekąsek, jako dipu,
można na nim oprzeć sos jako dodatek do dań
Składniki:
~dojrzałe awocado,
~ząbek czosnku,
~sok z połowy cytryny,
~łyżka oliwy,
~szczypta soli, pieprzu
~opcjonalnie można użyć:
papryczkę chili/
świeżą kolendrę/imbiru.
Wykonanie:
Najważniejsze w guacamole jest oczywiście awokado,
musi być dojrzałe, przy zakupie należy sprawdzić cz jest miękkie :)
Ze skórki wyjąć miąższ i od razu skropić sokiem z cytryny, ponieważ awokado potrafi ściemnieć bardzo szybko i stracić świeży wygląd. W miseczce za pomocą widelca rozgnieść je, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (dodatkowo można czosnek posolić i rozetrzeć za pomocą noża)
doprawić oliwą, solą i pieprzem.
Jest przepyszne, często robię :)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Guacamole bardzo lubię, jednak najbardziej lubię awokado jedzone łyżeczką wprost ze skórki ;)
OdpowiedzUsuń