Brukselka jest świetnym warzywem :)
W brew pozorom można z niej zrobić
parę fajnych dań :)
Oto jedno z nich.
Genialne na delikatny posiłek (np na kolację).
BRUUUUKSELKA ! ! !
Składniki :
~ 1kg brukselki
sos:
~ dwie łyżki masła
~ dwie płaskie łyżki mąki pszennej
~szklanka mleka 1,5 %
~ sól, pieprz
~ gałka muszkatołowa
Przyrządzenie:
Brukselkę dokładnie obrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie. Trzeba przy tym uważać by nie gotować za długo. Jakieś 15 minut na średnim ogniu.
Sos: Z mąki i masła sporządzić zasmażkę (usmażyć mąkę w gorącym tłuszczu, aż do uzyskania konkretnego koloru), następnie dodać mleko i gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem i gałką według uznania. Odstawić na chwilę.
Brukselkę wymieszać z sosem i dusić jeszcze przez
parę minut.
Przy podawaniu można posypać całość ulubionym serem.
Przekonałam do niej nawet mojego młodszego brata :)
a to jest sukces! :)
Bardzo lubię brukselkę. Robię ją w 3 wariantach: z bułką tartą, gotowaną w mleku i smażoną z boczkiem:)
OdpowiedzUsuń