Jak na codzień staram sie jeść produkty pełnoziarniste
Tak tym razem chlebek pszenny nie z pełnego przemiału :)
Składniki:
Na jeden chlebek
~20 g świeżych drożdży
~0,5 kg maki pszennej
~250-300ml cieplej wody
~łyżeczka soli
~bułkę tarta+tłuszcz do formy
~ ziarna słoneczniki na wierzch
Wykonanie:
W wodzie rozpuszczamy drożdże i czekamy 10 minut
Dodajemy sól I po pare łyżek maki delikatnie mieszając aż konsystencja masy będzie odpowiednia. Tzn. Bardzo gęsta ale jeszcze płynna.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka, wlewamy masę i czekamy
Ok 40min aż wyrośnie posypujemy ziarnem.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wkładamy na 10min i zmniejszamy temperaturę do 180, pieczemy jeszcze 30-35 minut.
Gdy forma troszkę ostygnie wyjmujemy chlebek aby nie zaparkował od spodu :)
Nigdy nie robiłam/ piekłam chleba...Ale z twoim przepisem i opisem wydaje się to mega proste :) Zapisze sobie bo w końcu kiedyś trzeba by samemu też chociaż raz zrobić chleb. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
Chlebek piękny i pachnie nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuń