Dla mojego mięsożercy samo mięcho,
dlatego pokusiłam się na takie oto danie
Składniki (2 porcje):
~4 porządne plastry pieczonej szynki wg przepisu
~garść suszonych grzybów,
~pół średniej cebuli
~200 ml wrzątku
~70 ml jogurtu naturalnego
~sól, pieprz
~łyżka oleju
~ew. 1/4 kostki rosołowej
Wykonanie:
Sosik: Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10-15 minut.
W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, soląc ją.
Dodajemy grzybki i podsmażamy kilka minutek.
Wlewamy wodę z wymoczonych grzybów i kostkę.
doprawiemy sporą ilością pieprzu.
Wyłączamy gaz i wlewamy jogurt naturalny.
Pieczeń polewamy sosem.
Bądź jeżeli jest zimna chwilkę (2-3 minutki) gotujemy z sosem.
Apetyczne mięsko, ale grzybki odkładam na bok (nie lubię).
OdpowiedzUsuńDla nas super zestawienie:) szynka w grzybowym sosie- rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na sosik, taki prosty :-)
OdpowiedzUsuń