Specjalnie dla osób którym z różnych względów przeszkadza
kaloryczność standardowej pasty :)
Składniki (2 porcję):
~ok 140-160g spaghetti pełnoziarnistego
~150g chudej wołowiny (zmielonej)
~średnia marchew
~puszka pomidorów pokrojonych
~średnia cebula
~2-3 ząbki czosnku
~łyżka oliwy
~sól, pieprz, bazylia, oregano
Wykonanie:
Na łyżce oleju smażymy posiekany czosnek z cebulą aż się zeszklą,
dodajemy startą marchew i smażymy przez chwilę, solimy, dodajemy pół szklanki wody
i dusimy ok 10 minut.
Na drugiej patelni, bez tłuszczu ew. na łyżeczce smażymy wołowinę,
pieprząc odrobinę do smaku (wołowiny nie solimy przed obróbką termiczną- wyjątek stek)
Łączymy warzywa z mięsem, dodajemy pomidory.
Przyprawmy solą, ew. pieprzem, dodajemy sporo ok 1 łyżeczkę oregano i bazylię
(najlepiej świeże)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem
można dodać łyżeczkę startego parmezanu dla osób, które nie wyobrażają sobie
bolognese bez sera :)
Mniam. Zjadłabym taki makaronik :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie, oczywiście minus makaron ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie.
OdpowiedzUsuńMakarony uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, ostatnio właśnie szukałam takiego:) Spaghetti na pewno zrobię, jak myślisz wieprzowina też się nada?
OdpowiedzUsuńMyślę, że kawałek chudej szynki też da radę, ale zamiast wieprzowiny poleciłabym bardziej pierś z kurczaka lub indyka :)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Chyba faktycznie użyję drobiu:)
UsuńDziś na obiad przygotowałam takie spaghetti i posmakowało całej rodzince co było dla mnie zaskoczeniem, bo domownicy są dość wybredni, więc mogę szczerze powiedzieć, że przepis jest wspaniały:)
UsuńBardzo sie ciesze, ze sie przydal 😉😉
UsuńMniam uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, i chętnie wypróbuję odchudzoną wersję mojego ulubionego makaronu
OdpowiedzUsuńPrzyda się taka zdrowsza wersja, bo uwielbiam spaghetti bolognese, ale niestety jest dość ciężkie i kaloryczne.
OdpowiedzUsuń