Lekka przekąska- chociaż dla mnie to był obiadek :)
Składniki (1 porcja):
~1 średni batat
~2 ząbki czosnku
~zioła (bazylia, oregano, tymianek)
~sól, pieprz
~łyżeczka masła
~kukurydza
~łyżka oliwy
~ew. parę plastrów brie/mozzarelli
~ew. pół pomidora
Wykonanie:
Batata obieramy i nacinamy co 0,5 cm,
Nacieramy dokładnie oliwą z mieszaną z ziołami, solą i posiekanym czosnkiem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut
(przed wyjęciem należy sprawdzić miękkość)
10 minut przed wyciągnięciem położyć ser do roztopienia
pomidora kroimy w kostkę i układamy na talerzu a na nie upieczonego batata
Kukurydzę gotujemy 5 minut w wodzie z łyżeczką cukru
i układamy obok
Muszę wreszcie kupić bataty, bo jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie też długo tak myślałam, aż wreszcie skusiłam się :)
UsuńŚwietny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :-) bardzo lubię smak batatów :-)
OdpowiedzUsuńZaskakujący sposób na bataty! Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńtakimi batatami chetnie sie poczęstuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbataty smakują jak marchew :-) pieczone są super a z dodatkiem sera pleśni owego muszą być przepyszne jutro robię taki obiad
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i bataty fajnie podane :)
OdpowiedzUsuń