Syty obiadek ale ciągle zdrowy J
Składniki (4 porcje):
~300g makaronu pełnoziarnistego
~150g szpinaku rozdrobnionego
~6-7 pomidorów suszonych
~10 pomidorków koktajlowych
~4 ząbki czosnku
~kulka lub dwie mozzarelli
~2 jajka
~150ml mleka
~4łyżki jogurtu naturalnego
~łyżeczka: oregano, bazylia
~sól pieprz
~łyżka oliwy
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie pół twardo, odcedzamy
Na oliwie smażymy czosnek dodajemy szpinak solimy szczyptę.
Dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i całe pomidorki koktajlowe, smażymy razem 2-3 minutki.
Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy makaron.
Zalewamy sosem (mieszamy dokładnie jajka, mleko, jogurt i przyprawy)
Na górę układamy pokrojoną dowolnie mozzarellę
Pieczemy 25min w temperaturze 180 stopni J
Super jedzonko :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka. Dawno ich nie robiłam, muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńWszystko co ma w sobie makaron jest pyszne!
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie zapiekanki!
OdpowiedzUsuńI mazna wykorzystac nadmiarowy szpinak...
:)
Kocham takie zapiekanki, pyszności:)
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić zapiekankę makaronową, bo ta wygląda pysznie :) :)
OdpowiedzUsuńMakaron i szpinak, to jest to co Łycha bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na smaczną zapiekankę :)
OdpowiedzUsuń