Sałatka idealna na lekka kolację.
Składniki (1 porcja):
~1 burak,
~70 g łososia wędzonego,
~mała garstka rukoli (można ominąć)
~2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego
~łyżeczka wasabi (lub łagodniejszego chrzanu)
~łyżeczka oliwy
~szczypta soli i pieprzu świeżo mielonego
Buraka owijamy w folię aluminiową, układamy w żaroodpornym
pojemniku i pieczemy godzinę w 200 stopniach
(można również przez 40 minut gotować- ale są mniej słodkie)
Studzimy, następnie kroimy go w cienkie plastry
i układamy na talerzu.
Na górę układamy łososia i rukolę. Mieszamy serek z wasabi i po płaskiej łyżeczce umieszczamy na górę, kropimy całość oliwą, solimy i pieprzymy
Jeżeli dzieci garną się do pomagania polecam serdecznie:
Jeżeli dzieci garną się do pomagania polecam serdecznie:
Wspaniałe smaki i pięknie podane
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna propozycja połączenia carpaccio z łososiem :) chetnie skubnę odrobinkę :)
OdpowiedzUsuńŁał ,ale pycha!.
OdpowiedzUsuńMusiało świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym..., wygląda nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne wiosenne danie, lekkie i pyszne!
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne, rewelacyjny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńWszystko, co kocham na jednym talerzu :D
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam carpaccio zburaka, z lososiem napewno jest smaczne
OdpowiedzUsuńte kolory przyprawiają mnie o zawrót głowy ! Piękne !
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki idealne danie; )
OdpowiedzUsuńPyszota:)
OdpowiedzUsuńLubie dania które zachęcają kolorami i wyglądem, a to wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń