Dość często stosowane
Biorąc pod uwagę, że mleko kokosowe z puszki ma "trochę"
chemii postanowiłam sama robić :)
Jedyne co potrzebujemy to kokosa (myślę, że z powodzeniem
sprawdzą się gotowe wiórki) i 0,5l wrzątku
Na początku opiszę jak się rozprawić z kokosem..
Robimy ostro zakończonym nożem dziurkę w jednej z 3
charakterystycznych kropek
wkładamy malutką słomkę aby woda mogła swobodnie spływać
ja to przyspieszam potrząsając kokosem :)
Teraz trudniejsze zadanie- otworzyć
Powinno się uderzać tępą stroną ciężkiego noża w kokosa trzymanego w ręce
-po którymś uderzeniu pęknie.
Mój sposób- trzepnąć o płytki :) :)
Obieramy kokosa z twardej skórki i wrzucamy połamany na mniejsze kawałki
do miksera ( ja robię zawsze z połowy kokosa a drugą zjadam :))
Zalewamy połową wrzątku i miksujemy ok2 minutek,
dodajemy resztę wody i miksujemy jeszcze min. minutę
dolewamy wodę z kokosa
odciskamy mleko kokosowe przez
lnianą ściereczkę do słoika
Wiórki zostawiamy do wysuszenia i można ich użyć, np do ciast :)
Słoik zakręcamy i po wystygnięciu wkładamy do lodówki
u góry słoika zacznie zbierać się pyszna pianka używana przez nas do deserów, zup sosów
Należy jednak pamiętać, że brak konserwantów
powoduje szybsze psucie i należy wykorzystać je jak najszybciej
Nic się nie marnuje :)
Z pozostałej wody kokosowej możemy zrobić napój/drinka
Ja dodaję malibu (lub nie), sok pomarańczowy i ananasowy :)
Nie ma to jak własne wyroby, bez chemii... i jest też satysfakcja :)
OdpowiedzUsuńtakie domowe mleko kokosowe to coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Takie domowe lepsze :-)
OdpowiedzUsuńo fajne też sobie jutro takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś w domu robiliśmy mleczko właśnie z wiórków, ale ze świeżego kokosa napewno dużo lepsze :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam z wiórków, ale ze świeżego kokosa to poezja...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
OdpowiedzUsuńKokos żywy jest bardzo dobry :) A pomysł bardzo fajny
OdpowiedzUsuńbaardzo mi się spodobały te Twoje cudeńka <3
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńTen przespis ma zastąpić mleko kokosowe czy mleczko? bo rozumiem, że to nie to samo?:D
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe to jest pozostałośc - bardzo wodniste, to co dodajemy do przepisów - mleczko kokosowe wytwarza się u góry, dość gęste
Usuń