Zdrowe pieczywko to coś świetnego
Składniki (4 mniejsze bagietki):
~2 szklanki mąki pełnoziarnistej
~2 szklanki mąki pszennej
~400 ml ciepłej wody
~40g świeżych drożdży
~2 łyżeczki soli
~łyżeczka cukru
~2 łyżki oleju
~8 oliwek
~2-3 suszone pomidory
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, mieszamy z olejem, solą, cukrem.
Dodajemy po szklance mąki i mieszamy do uzyskania elastycznej,
trochę lepiącej się masy.
Dzielimy na pół i do pierwszej dodajemy dowolnie pokrojone oliwki i pomidory.
Zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni
Partię ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki
Zostawiamy na 15-20 minut do dodatkowego wyrośnięcia.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 10 minut
i zmniejszamy do 200 stopni.
Pieczemy jeszcze ok 20 minut.
Przed wyłączeniem należy wbić metalowy przedmiot i sprawdzić
czy jest dobrze upieczona w środku.
Wspaniale wyglądają :-) takie domowe smakują najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńTe wyszły bardzo fajnie, ale moje poprzednie były napakowane za bardzo mąką i były za twarde, a te mięciutkie :)
UsuńDo schrupania :))
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna bagietka, fajny dodatek w postaci pomidorów :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCoś dla nas - domowa bagietka....mniam
OdpowiedzUsuńCudowne, chętnie zjadłabym jedną :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię z suszonymi pomidorami mam nadzieję, że mi wyjdą bo przed chwilą już jedne wyrzuciłam ;-(
OdpowiedzUsuńok...były pyszne, podałam do włoskiej zupy z owocami morza
OdpowiedzUsuńsuper połączenie! :) cieszę się, że się udało ;)
Usuńwłaśnie robię je po raz kolejny
UsuńSuper! :)
Usuń