Sałatki ogólnie są bardzo fajnym, lekkim posiłkiem.
Teraz zrobiłam sałatkę ze szpinakiem, grzankami i jajkiem w koszulce.
Składniki:
~ 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego)
~ 40g świerzego szpinaku (garść)
~ pół pomidora
~ dwie łyżeczki posiekanej cebulki lub szczypiorku
~ jedno jajko
~ przyprawy
dwie kromki chleba kroimy
w małą kostkę
i wkładamy do opiekacza na 4 min:)
Można też użyć
patelni teflonowej
(bez tłuszczu-na małym ogniu)
i tzrymać nad ogniem aż zdobędą
złoty kolor
Liście szpinaku umyć pod bierzącą wodą i osuszyć.
Jak będą suchutkie - ułożyć je na talerzu.
Kolejno na szpinaku ułożyć pokrojonego pomidora,
na nim cebulkę. Opruszyć solą i pieprzem.
Na tej warstwie ułożyć grzanki.
Zamiast pomidora można dać inne świerze warzywa (np. paprykę, ogórka)
Następnie ugotować jajko w koszulce ( małe wysokie naczynie wypełnione wodą (3/4)
doprowadzić do wrzenia- tylko tak alby za bardzoe nie bulgotało :p
wbić do wody jajko z jak najmniejszej wysokości, odczekać chwile i oderwać jajko
od dna, gotować 1.5 minuty, wyjąć(można zahartować w zimnej wodzie)
i ułożyć na górze sałatki.
Po przecięciu jajka żółkto powinno się rozpłynąć po całej sałatce :)
Jeżeli dla kogoś sałatka ciągle jest za sucha,
można przyrządzić jakiś sosik,
np. holenderski :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!